Wanneer is een ruiterhelm veilig?

Wanneer is een ruiterhelm veilig?

Een ruiterhelm beschermt het hoofd. Bijvoorbeeld bij een val van een paard, maar ook tegen (laaghangende) takken tijdens een buitenrit. Met een ruiterhelm voorkom je hoofdletsels.

Een aantal tips:

 • Een goede ruiterhelm is te herkennen aan de CE-markering en het EN 1384-teken. De ruiterhelm heeft dan in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van een veiligheidssluiting (driepuntssluiting). Tegenwoordig zijn er allerlei lichtgewicht modellen beschikbaar die ook nog eens voorzien zijn van ventilatie.
 • Een ruiterhelm mag niet klemmen maar zeker ook niet te los zitten. De oren mogen ook niet klem zitten. Dit kun je controleren door de cap op je hoofd te zetten zonder de sluiting vast te maken en dan naar voren te buigen tot je hoofd op het laagste punt is. Wanneer de ruiterhelm blijft zitten is het goed. Let goed op of de ruiterhelm goed past en zorg ervoor dat de kinband tijdens het rijden goed vast zit.
 • Tussen de cap-rand en de ogen mag niet meer dan drie centimeter zitten. Wanneer de klep / rand te hoog zit ben je niet optimaal beschermd en zit het te laag kan het gevaar opleveren voor je neusbeen.
 • Laat je in een ruitersportzaak goed adviseren over welke ruiterhelm voor jou geschikt is.
 • Wanneer je van je paard bent gevallen, is het noodzakelijk om je ruiterhelm te laten controleren door een specialist, bijvoorbeeld bij een ruitersportzaak. Het kan zijn dat de buitenzijde van de helm ongeschonden is, terwijl de binnenste schokabsorberende laag geraakt is. In dit geval kan de helm zijn schokabsorberende eigenschappen verloren zijn en zodoende het hoofd minder goed beschermen.

Hoe wordt een ruiterhelm getest om het CE en EN-teken te krijgen?

 • Impacttest: zorgt de helm voor een gelijkmatige verdeling van de schok over de helm om het risico op trauma’s te beperken?
 • Specifieke impacttest: is de ruiterhelm bestand tegen het doorboren van een scherp voorwerp?
 • Retentietest: Blijft de helm op de juiste plaats zitten tijdens een val?
 • Viziertest: kan het vizier (of de klep) geen oog- of neustrauma veroorzaken bij val?

Wat zijn die Europese normeringen (EN) van de ruiterhelmen voor de ruitersport eigenlijk?

 • EN-1384 norm (dat is voor ruiteractiviteiten)
 • EN-14572 norm (dat is voor hoge prestaties bij ruiteractiviteiten)

Is een fietshelm veilig om paard te rijden?

Een fietshelm moet voldoen aan de Europese Norm EN 1078, maar dan wel als je hem gebruikt om te fietsen. Met een fietshelm kan je met een gerust hart ook gaan inlineskaten, maar voor andere activiteiten als paardrijden is de fietshelm NIET geschikt.

Waarom?

Een fietshelm bedekt het hoofd vooral vooraan en bovenaan, waarbij een ruiterhelm het hele hoofd bedekt en dus meer bescherming biedt. De ruiterhelm is ontworpen voor de specifieke risico’s die paardensport met zich meebrengt.
Een fietshelm is meer gericht op aerodynamica, voor paardrijden is bescherming tegen impact van een groter belang.

Is de redenering ‘indien geen ruiterhelm: beter een fietshelm dan geen helm’ juist?

Het is altijd beter om iets van bescherming te hebben dan geen bescherming. Maar je moet er mee rekening houden dat een fietshelm niet bedoeld is om paard te rijden. In de grotere sportwinkels kan je trouwens al snel een ruiterhelm kopen voor een lage prijs.

Hoeveel kost een ruiterhelm?

Ruiterhelmen zijn er in alle maten, kleuren en merken, en gaan van 10 euro tot 1350 euro.

Is het interessant om een ruiterhelm in bruikleen te krijgen van een club voor de les?

Ja, maar enkel indien aan onderstaande vereisten wordt voldaan.:

 • De ruiterhelm heeft een goede pasvorm waardoor hij correct gedragen kan worden.
 • De ruiterhelm heeft nog geen schokken moeten opvangen waardoor hij nog voldoende bescherming kan bieden.
 • Er wordt rekening gehouden met hygiëne (ruiterhelmen waarvan de binnenkant gewassen kan worden krijgen voorkeur).

Is een ruiterhelm ook verplicht voor de verzekering?

De verzekering verplicht geen ruiterhelm, maar het is wel heel belangrijk dat alle veiligheidsmaatregelen worden genomen om ongevallen te voorkomen. In die context is het dus wel belangrijk om een ruiterhelm te dragen.

Bron (Veiligpaardrijden.be)

Comments are closed.