Uitrusting van het paard

1. Passend zadel

Iedere paardenrug is anders gebouwd. Het is dan ook belangrijk een zadel te zoeken dat past op de rug van het paard. Het is hierbij aangewezen het zadel te passen zonder zadeldoek. Het zadel mag het paard niet hinderen tijdens het rijden. Best laat je een ervaren ruiter of vakman een zadel voor je paard beoordelen.
Zadels bestaan in verschillende maten maar ook voor verschillende doeleinden.  Zo zijn er dressuurzadels, springzadels, veelzijdigheidzadels, westernzadels enz. op de markt.

2. Hoofdstel met aangepast bit

Een hoofdstel bestaat ook in verschillende soorten en maten. De standaardmaten voor een hoofdstel zijn een ponymaat (voor pony’s), een cobmaat (voor kleine paarden) of een fullmaat (voor grotere paarden).
Er bestaat een grote variatie aan trenzen of bitten. De watertrenzen komen het meest voor.  Verder bestaan ook bustrenzen, kneveltrenzen, ongebroken trenzen, ophaaltrenzen, dressuurstangen… De bitkeuze hangt af van de sterkte van je paard, de sterkte van je hand en de discipline. Een slecht passend hoofdstel en bit kunnen veel problemen veroorzaken bij het paard. Laat je steeds adviseren door ervaren personen.

Sommige paarden worden langdurig op de weide gezet met een halster. Denken we maar aan jonge paarden. Controleer in dit geval zeker of de halster goed past en niet te strak zit want dat kan lelijke schuurwonden aan het hoofd veroorzaken. Het kan een trauma opleveren voor een hele lange periode. Paarden die langdurig in de wei staan, hebben beter geen halster aan.

3. Zadeldoek en schokdempers

Een zadeldoek moet voldoende groot zijn en beschermt het zadel tegen het zweet. Maak gebruik van de riempjes wanneer de doek daarvan voorzien is. Als een zadeldoek dubbel ligt of verschuift, kan dit voor pijnlijke wrijfwonden zorgen op de schoft of rug van het paard. Zadeldoeken bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren.
Naast de klassieke zadeldoeken zijn er ook schokdempers (gel, mousse, …) op de markt om de druk van het zadel op de paardenrug op te vangen.

4. Singel

De singel of buikriem houdt het zadel op zijn juiste plaats. Ook hier zijn er verschillende modellen en maten op de markt. Naast de klassieke singels, bestaan er ook dressuursingels, springsingels enzo.. Zorg ervoor dat de singel steeds proper is. Dat voorkomt schuurwonden.

5. Beenbescherming en voetbescherming

Voor paarden in rust bestaan rust- of stalbandages. Paarden krijgen ze vaak aan om te voorkomen dat het paard dikke benen krijgt na het rijden (stalbenen).

Om een paard te transporteren zijn er transportbandages op de markt. Deze beschermen vaak de volledige benen van het paard (ook boven de knieën), zodat het paard geen kwetsuren oploopt tijdens het transport.

Werkbandages beschermen de pezen van het paard tijdens het rijden. Dit wil niet zeggen dat ieder paard bandages nodig heeft! Enkel wanneer een paard zware oefeningen  uitvoert of op een hoog niveau springt, zijn bandages aangewezen. Ze ondersteunen dan de benen van de paarden. Wie op laag niveau bandages gebruikt,  kan spierverzwakking in de benen van het paard in de hand werken. Hoe mooi het kleurtje ook staat bij jouw zadeldoek, je laat bandages best achterwege als ze niet nodig zijn.

Een variant van de bandages zijn getten of pijkousen. Deze zijn meestal vervaardigd uit kunststof of leder. Deze beschermen de binnen- en achterzijde van de benen tijdens het rijden. Ook hier is het van essentieel belang ze juist aan te brengen.

Ten slotte zijn er ook nog hoefschoenen of springschoenen die aangewezen zijn wanneer de mogelijkheid bestaat dat een paard met zijn achtervoeten op de kroonrand van de voorvoeten trapt. Dit komt vaak voor bij het springen of tijdens de cross of bij paarden die zeer ruime gangen hebben.

6. Dekens

Een deken kan het paard in de winter beschermen tegen de koude. Dit wordt vaak gebruikt bij paarden die geschoren worden in de winter. Paarden die genieten van hun wintervacht hebben geen extra deken nodig!
In de zomer kan een zomerdeken of vliegendeken ook een oplossing bieden tegen vliegen en andere insecten. Samen met een vliegennet voor over het hoofd van het paard, kan dit een opluchting zijn voor de paarden.
Wanneer een paard een deken op heeft is het heel belangrijk regelmatig te controleren of het deken nog goed op het paard ligt.

Bron (Veiligpaardrijden.be)

Comments are closed.